Szukaj w serwisie

Kanban i Heijunka - System ssący - Planowanie operacyjne produkcji


Cele szkolenia

Idealny stan produkcji można określić jako ten, w którym wytwarzanie odbywa się przy niewielkich lub wręcz żadnych zapasach zgodnie z zasadą: właściwy element, we właściwym miejscu, o właściwym czasie, w ilości odpowiadającej zapotrzebowaniu klienta. To właśnie System Ssący umożliwia zarządzanie przepływem i produkcją dokładnie na czas.

  • Sprawdź czy w ogóle potrzebny Ci jest Kanban,
  • przeanalizuj proces realizacji zlecenia w Twojej fabryce,
  • przeanalizuj gdzie i dlaczego różnicują się Twoje produkty,
  • zaplanuj wielkość zapasów,
  • naucz się projektować pętle kanban,
  • naucz się sterować systemem ssącym,
  • zrównoważ poziom produkcji w oparciu o Heijunkę,
  • zapoznaj się z harmonogramem wdrożenia systemu.

Do góry

Profil uczestnika

Szkolenie skierowane głównie do pracowników działów/komórek:

  • planowania produkcji,
  • nadzoru produkcji,
  • zaopatrzenia,
  • sprzedaży,
  • magazynu.

Do góry

Czas trwania

16 godzin dydaktycznych - 2 dni

Do góry

Program szkolenia

  1. Analiza procesu realizacji zlecenia - krótka prezentacja zasad mapowania strumienia wartości
  1. Przedstawienie narzędzi Lean Manufacturing wymaganych do wprowadzenia systemu ssącego
  1. Zasady działania systemu ssącego
  2. Pojęcie pacemaker'a w procesie produkcyjnym
  3. Zasady projektowania pętli Kanban
  4. Analiza i redukcja punktów różnicowania produktu jako podstawa efektywnego wdrożenia systemu ssącego 
  5. Zasady kalkulacji zapasów 
  6. Ćwiczenia: Kalkulacje zapasów i sygnałów w poszczególnych pętlach Kanban
  7. Ćwiczenia: Projektowanie przepływu sygnałów w pętlach Kanban
  8. Kanban transportowy - rola i zadania Butterfly'a 
  9. Ćwiczenia: Kalkulacja supermarketów przystanowiskowych
  10. Ćwiczenia: Projektowanie i kalkulacja pracochłonności trasy Butterfly'a 
  11. Zasady równoważenia poziomu produkcji w oparciu o Heijunkę
  12. Przedstawienie ogólnego harmonogramu wdrożenia systemu (analiza problemów pojawiających się podczas wdrożenia)
  13. Sterowanie systemem ssącym: reakcja na zmiany popytu, budowanie zapasu na sezon, aktualizacja stanu zapasów
  14. Planowanie w strumieniu wartości 
 

Do góry

Harmonogram

Przedstawiamy Państwu przykładowy harmonogram szkolenia.

  Harmonogram   Dzień 1   Dzień 2  
             
  Rejestracja uczestników   9:45 - 10:00      
  Zajęcia   10:00 - 11:00   9:00 - 11:00  
  Przerwa   11:00 - 11:15   11:00 - 11:15  
  Zajęcia   11:15 - 13:00   11:15 - 13:00  
  Obiad   13:00 - 13:45   13:00 - 13:45  
  Zajęcia   13:45 - 15:00   13:45 - 15:00  
  Przerwa   15:00 - 15:10   15:00 - 15:10  
  Zajęcia   15:10 - 17:00   15:10 - 16:00  

Do góry

Koszt inwestycji

W celu poznania szczegółów, zapraszamy do kontaktu.

Do góry
 
Skontaktuj się z nami Kontakt 22 460 46 00
Zarejestruj się na szkolenie Rejestracja na szkolenia
Zobacz nas na Facebooku Zobacz naszą stronę na Facebooku
Zobacz nas na YouTube Zobacz nasz kanał na YouTube
 
Poleć tą stronę w Google